sobota, 4 czerwca 2011

Profilaktyka wad wrodzonych u dzieci.

Ryzyko urodzenia dziecka z wadami wrodzonymi można zmniejszyć w 90% poprzez przyjmowanie odpowiednich dawek kwasu foliowego ( witaminy z grupy B - -która nie jest syntetyzowana przez nasz organizm, musi być dostarczona z pożywieniem).
Niedobór kwasu foliowego w diecie kobiety planującej ciążę i będącej w ciąży może spowodować niedorozwój łożyska, samoistne poronienie, urodzenie dziecka ze zmniejszoną wagą ciała, a także doprowadzić do powstania wad ośrodkowego układu nerwowego (tzw. Wad Cewy Nerwowej - bezmózgowie, przepuklina mózgowo-rdzeniowa, rozszczep kręgosłupa i podniebienia). Ośrodkowy układ nerwowy kształtuje się w pierwszych czterech tygodniach ciąży , kiedy kobieta nie wie , że zostanie matką. Dlatego też w diecie każdej kobiety będącej w wieku rozrodczym powinna się znaleźć wystarczająca dawka kwasu foliowego. Kwas foliowy występuje w warzywach i owocach o barwie zielonej i pomarańczowej ( zielona fasolka, szpinak, brokuł, sałata, kapusta brukselka i włoska, marchew, pomarańcze) oraz w wątróbce i drożdżach.

Zalecane w Polsce normy spożycia kwasu foliowego u kobiet zależą od ich aktywności fizycznej i wynoszą od 0,27 - do 0.30 miligramów dziennie, a dla kobiet ciężarnych 0.45 mg. Rzeczywiste spożycie jest o wiele mniejsze . Sprostanie zapotrzebowaniu na ta witaminę jest bardzo trudne . Należałoby zjeść 650 g owoców w tym 500g pomarańczy, oraz 500 g warzyw w tym marchewki i pomidorów lub 500 g kapusty. Poza tym długotrwałe przechowywanie owoców i warzyw oraz gotowanie niszczy witaminy. Z tego powodu wskazane jest spożywanie kwasu foliowego w tabletkach zwłaszcza, że ma on w tej formie 100% przyswajalności. Kwas foliowy występuje w preparacie Folik - w postaci wyizolowanej i w preparatach multiwitaminowych. Kupując te ostatnie należy zwracać uwagę na skład i wskazaną dawkę.

Kobiety, które urodziły dziecko dotknięte wadą cewy nerwowej są obciążone większym ryzykiem -powinny spożywać większą dawkę - 4 mg i być objęte badaniami genetycznymi.

Poza tym kwas foliowy powinien się znaleźć w diecie każdego z uwagi na dobroczynny wpływ na układ nerwowy - zapobiega depresji, miażdżycy i chorobom serca. Jedzmy zatem owoce i warzywa bogate w tą witaminę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz