środa, 25 maja 2011

GMO w rolnictwie - w odniesieniu do produkcji roślinnej.

" Ulepszanie "  roślin  za  pomocą  inżynierii  genetycznej  pozwala  na  produkcję  roślin  o  określonych  i  pożądanych  przez  hodowcę  cechach .
Wprowadzenie ściśle określonych genów do materiału genetycznmego roślin daje możliwość zwiększenia odporności roślin na warunki składowania,  kształtowania czasu dojrzewania owoców i warzyw, poprawy cech żywieniowych i sensorycznych. Produkty roślinne mogą mieć lepszą jakość zdrowotną poprzez produkcję w nich pożądanych białek, węglowodanów i tłuszczy nienasyconych oraz poprzez usunięcie z nich substancji niepożądanych ( substancji toksycznych, białek alergennych).
Dzięki wydłużonym okresom trwałości owoców i warzyw niknie zjawisko ich sezonowości. Warzywa i owocę goszczą na naszych stołach przez okrągły rok. Odpowiedni skład chemiczny surowców roślinnych poprawia ich wartość żywieniową i daje szansę dostosowania produkcji roślinnej do przetwórstwa np. uprawa ziemniaka o zwiększonej ilości skrobi dla przemysłu spirytusowego i produkcji krochmalu.
Uprawa roślin transgenicznych ( genetycznie modyfikowanych) odpornych na warunki atmosferyczne, szkiodniki , choroby przynosi wymierne korzyści ekonomiczne będące wynikiem wyższych plonów , mniejszych kosztów produkcji i mniejszego zuzycia pestycydów w stosunku do upraw tradycyjnych.
Celem modyfikacji jest również polepszenie wartości dekoracyjnych roslin poprzez zwiekszenie spektrum barw roślin ozdobnych. Dużą nadziję daje produkcja roślin z wykorzystaniem na biopaliwa, a także posiadających zdolność usuwania zanieczyszczeń organicznych i nieorganicznych z wody, gleby i powietrza.  Szczególnego znaczenia  nabiera  produkcja roślin zdolnych do produkcji w komórkch roślinnych farmaceutyków i szczepionek na potrzeby medycyny. (Opracowywane są szczepinki oparte na roślinach w odniesieniu do  wirusa  zapalenia watroby typu B,  wścieklizny i HIV).
Mimo wspomnianych wyżej korzysći produkcja roslin genetycznie zmodyfikowanych niesie zagrożenia dla zdrowia ludzi i środowiska. Powstały organizmy o budowie genetycznej niewystępującej w naturze. Trudno przewidzieć jaki będzie to miało wpływ na zdrowie człowieka. Ponadto rozwój GMO stanowi potencjalne zagrożenia:
- zanikania tradycyjnych odmian roślin , owoców, warzyw,
-negatywnego oddziaływania na rożnorodność biologiczną dziko żyjących odmian
-powstawania "Super chwastów" przez niekontrolowany transfer genów
-zahamowania gałęzi przemysłu związanego z tradycyjnym rolnictwem
- naruszenia etyki moralnej ichreśćjańskiej ( naruszenie porządku ustawnowionego przez Boga)
Pierwszymi roślinami transgenicznymi były tytoń i petunia ( 1983r). Obecnie należy do nich wiele gatunków roslin użytkowych: zbóż ( pszenica, jeczmień, ryż),  roślin oleistych (rzepak, słonecznik), motylkowych ( soja, groch, lucerna), warzyw ( ziemniak, brokuł, kalafior, kapusta, pomidor, ogórek,. sałata, papryka, seler, marchew, rzodkiewka), owoców (banan, grusza, jabłoń, kiwi, malina, morela, śliwa, truskawka,winorośl) oraz innych o duzym znaczeniu gospodarczym , takich jak bawełna, len i burak cukrowy.  Transgeny wprowadzono równiez do drzew leśnych i roślin ozdobnych ( róża, tulipan, chryzantema, lilia i goździk).
Na ile potrzebna jest ingerencja człowieka w naturę oceńcie Państwo sami.
www.mojeodzywianie.blogspot.com
www.dobrezdrowko.blogspot.com
www.dobresmaki.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz